Grøn livsstil

At leve grønt er ikke kun at “spise 6 om dagen” eller skifte Angus bøffen ud med plantefars. At leve grønt er, at leve mere bæredygtigt, både med et lavere CO2 aftryk, men også med et stærkere moralsk kompas i forhold til at passe på Moder Jord.

Men hvad er dommedags profetier og hvad er der evidens for? Forskerne bekriger nærmest hinanden for at bevise, at deres synspunkt er den sande sandhed. Mens sådan nogle som dig og mig, med helt almindelig snusfornuft nok godt kan regne os frem til at AL vores forbrugsadfærd har konsekvenser for Naturen eftersom vi deler Planeten med ikke mindre end 7,53 milliarder, altså det dobbelte antal mennesker i forhold til 1970, hvor jeg blev født.

Så hvad siger min sunde sygeplejerske-fornuft mig, at jeg selv skal gøre, for at leve mere grønt og bæredygtigt?

  1. Mit moralske kompas siger mig, at jeg IKKE skal udsætte andre levende væsener, for noget jeg ikke selv ønsker at udsætte mine børn og egne kæledyr for. Det betyder, at fangeskab, udnyttelse og drab på industri dyr for min skyld, ikke handler om mine BEHOV, men om mine VANER og mit smags-BEGÆR. Ergo må jeg lære at tilrettelægge min kost således at den ikke indeholder animalske produkter.
  2. Hvordan måler man sit CO2 aftryk og hvordan kan man regulere i det? Det er vigtig viden, hvis man gerne vil leve grønnere. Når kødet først er taget ud af C=2 regnskabet, fordi vi er skiftet til plantekost, så er der flere andre vaner vi skal se efter i sømmene. Her ved vi blandt andet at lokale og årstids-bestemte råvarer har stor betydning, hvordan vi transporterer os til dagligt og på ferie, hvor stort et hus vi bor i og hvor klimavenligt det er, og hvor mange elektroniske apparater vi har og hvor ofte vi skifter dem ud. Og sidst men ikke mindst, hvor stort er dit tøjforbrug? Du kan finde ud af om du er en klima engel eller et klima svin på: https://www.energitjenesten.dk/test-dit-co2-forbrug.html og https://simplefeast.com/dk/blog/sa-meget-co2-koster-dine-hverdagshandlinger
  3. Lær dine børn at tage ansvar for deres forbrugsadfærd og begær. Giv dem fakta, noget de kan forholde sig til, når de fx synes de har behov for den nyeste mobiltelefon på markedet eller de dyreste sko i butikken. Lad være med at moralisere, men vær i stedet en god rollemodel ved selv at opføre dig ansvarligt i dine valg, og vær ærlig når du selv er dobbeltmoralsk. Skab rum til samtaler om hvad dobbeltmoralsk adfærd i virkeligheden handler om, så børnenes bevidsthedsniveau øges.

Da jeg selv begyndte at gen installere mit moralske kompas og omstille min forbrugsadfærd til mine kerneværdier aka “Walk my talk”, skete det fordi jeg blev ramt af alvorlige stress symptomer. Jeg vidste godt, at jeg udviklede stress, fordi der var noget der ikke var i balance og som skulle justeres. Det skrev jeg to blog indlæg om:

https://compassionfokuseretlivsstil.com/category/lev-dine-kernevaerdier/

https://compassionfokuseretlivsstil.com/category/spis-for-livet-afliv-kostmyterne/

 

En grønnere livsstil kan også begynde med at du følger The Healing Journey, som du finder til højre i menu feltet, med start januar 2020 og med inspiration og øvelser frem til august 2020.

I hele 2019 havde jeg et år med KØBESTOP. Det er sundt at prøve at styre sit forbrug, ved blot at bruge de ting man har eller hente dem på genbrug. Det er ikke lykkes mig at holde mig helt fra at købe nye ting, men mit forbrug er faldet VÆSENTLIGT. Og de har skabt en masse eftertanke, at reflektere over de køb jeg så har valgt at gennemføre trods mit købestop. Læs mere om købestop her:

https://compassionfokuseretlivsstil.com/2019/12/18/kaerlighed-og-koebestop-2019/

Det giver en kæmpe tilfredsstillelse at opføre sig med compassion overfor Moder Jord, og jeg erkender gerne at jeg ikke er typen der siger “Når alle de andre sviner, så er det jo en dråbe i havet, det jeg kan gøre, så hvorfor skulle jeg?”.

Tvært imod står jeg stærkt for synspunktet i følgende citat:

be the change