The Healing Journey – Ernæring

YES, så kom dagen hvor vi starter vores Healingsjourney sammen ♥

Noget af det første der sker, når man rammes af alvorlig stress eller bryder sammen af ubehandlede traumer er, at vi rammes af massiv TRÆTHED. Det er en træthed vi ikke kan hvile os fra, den har ligesom bare taget bo i vores krop. Vores naturlige tilstand er ikke at være trætte på en måde, så vi ikke kan hvile os fra det. Så den voldsomme træthed skyldes en ubalance i vores biokemi.

Derudover vil vi have kognitive forstyrrelser, hvor vi får svært ved at bevare OVERBLIKKET og STRUKTUREN skrider. Vi ved fra forskning at stress påvirker hjernen, fordi vi bliver forgiftet af stress hormoner.

Disse tre ting er årsagen til at vi ofte ender ud med at spise alt for meget sukker og fedt fra forarbejdede fødevarer, og vi indtager måske også for meget koffein for at bekæmpe trætheden.

Mange af os tror, at stress og traumer skal fixes ved at gå til psykolog og tale om det. Og selvom psykoterapi kan være en rigtig god måde at skabe mening i sygdommen, så har vi en krop i krise der ikke kommer ud af krisen ved at snakke. Stress og traumer efterlader kroppen i biologisk ubalance og kaos (1)

 

mindful spisning

 

Da jeg blev sygemeldt med alvorlig stress i november 2015, havde jeg allerede haft diagnosen PTSD i 12 år. Og stressen var et udtryk for total kollaps. Jeg havde lever mit liv efter mine drømme alene, helt uden at konsultere kroppen og høre om den kunne klare min jagt på at indfrie mine ambitioner.

Det første jeg gjorde da jeg blev syg var at spørge mig selv om jeg passede godt på min krop? Det er trods alt kroppen der skal få mig ud af sengen om morgenen og få mig til at holde hele dagen igennem. Svaret var et rungende NEJ!

Men de nye gode kostvaner var super svær at implementere. Fordi jeg var så frygtelig træt og havde svært ved at bevare overblikket og strukturen i indkøb, madlavning og food prep. Jeg valgte den RADIKALE løsning! Det var lettest for mig at overskue. Men jeg har udarbejdet et alternativer til de af jer, som ikke fungerer med radikale løsninger.

For når man skal implementere en ny sundere livsstil, er det vigtigt at man tager udgangspunkt i hvad der er lykkes for dig før. Det nytter ikke bare at mase på med 100 km i timen og så miste pusten inden mål linjen. Målet hedder 95 procent uforarbejdet frugt, grønt, bønner, linser, frø og nødder. For vi skal super power vores krop med essentielle vitaminer og mineraler.

Så her er de 2 bud på hvordan du meget hurtigt kan få hjulpet din stress og traumeramte krop ud af den ubalance den er i:

 

Den radikale løsning

 

Du starter med 21 dages detox. Vi vil ikke give kroppen et chok, for den er allerede presset nok i forvejen. Så selvom vi kalder dette den radikale løsning, skal det foregå med nænsomhed.

Morgenmad/Formiddagen er smoothie. Du blender 1 liter havremælk, 1 dl chiafrø, 1/2 pose vilde blåbær, 1/2 pose jordbær, en håndfuld (frosne) grønkål eller spinat og en moden banan. Det drikker du hele formiddagen, når du har lyst. Du må gerne spæde til med frugt og grønt som du kan skære i mundrette bider. Og drikke alt det vand du har lyst til. Obs: Hvis du er vant til at starte dagen med en kop kaffe, så overvej om du skal forsætte. Hvis du strammer buen for hårdt vil dit projekt falde til gulvet. Jeg forsatte med 1 kop kaffe for ikke at ødelægge mit eget projekt.

Frokost/ Eftermiddagen er grøn suppe. Du koger 1 broccoli, 1/2 blomkål, 1 kop edemame bønner og 2 rødløg med 1 boullion terning. Du blender grønsagerne tilsat lidt af kogevandet. Du tilsætter 1 tsk chilipulver, salt, peber, 2 knuste fed hvidløg og 1 avokado i blenderen. Obs: Hvis du allerede nu kan fornemme, at du ikke kan klare en formiddag på smoothie efterfuldt af en eftermiddag på suppe, så tag et stykke rugbrød med LEVEpostej (se opskrift nedenfor) på til frokost.

Aftensmad: Frit valg, så længe det er uforarbejdet med. Det vil sige rene råvarer. Jeg vil anbefale noget med en kraftig smag, så smagsløgene bliver mættet fx. Dahl eller Chili Sin Carne (se opskrifter nedenfor). Spis en portion mere i løbet af aftenen hvis du bliver sulten igen.

Food Prep: Hvis du er sygemeldt så læg din food prep efter morgenmaden, hvor du har mest energi. Skrald eller skær en masse grønsager og frugt ud i stykker og sæt dem i køleskabet i bokse. Jeg kan anbefale de klare glasbokse fra Ikea, for det giver sådan et smukt syn i køleskabet. Du skal sørge for at du får mindst 3 stykker frugt dagligt, meget gerne 4. Jeg vil anbefale at du veksler mellem frugten, så du kommer omkring så mange frugter som muligt. Derudover vil jeg anbefale at du får både gulerødder, peberfrugter, blomkål og selleri som snack.

Hver dag: Spiser du en håndfuld blandede nødder, valnød, hasselnød, mandel, peanuts eller pistacie.

Efter de 21 dage forsætter du med at stræbe efter 95 procent plantekost. Og det er fordi studier viser, at de områder i verden hvor man er mest fri for sygdom og lever længst, er områder hvor man spiser meget meget lidt animalsk, mindre end 5 procent af kosten kommer fra kød, mælk og æg.

Derfor: Læg en hel klar plan for hvilke dage og i hvilke situationer du må spise kød, mælkeprodukter eller forarbejdet mad. Husk at det max må fylde 5 procent af dit samlede indtag af mad. Forarbejdet mad skal i denne sammenhæng blot forstås, som mad der ikke fremstår i sin oprindelige form. Hvis du skal spise kød vil jeg virkelig anbefale at køre ud til en økologisk/biodynamisk gårdbutik og købe den der. Dyret skal være fedet op på græs, ikke korn og majs, derfor er det vigtigt at dyret har været fritgående. Hvis du absolut skal købe kød i en butik, så gå efter fritgående dyr.

Efter de 21 dages detox forsætter du resten af Rejsen med den alternative løsning.

 

Food1

 

Den alternative løsning

 

Hvis du kan se af ovenstående, at du ikke magter en radikal ændring af kostvaner, så kan du vælge en mere tilpasset ændring. Men beslut dig for at målet alligevel skal være 95 procent plantekost. Vi vil gerne HEALE kroppen og derfor bliver vi også nødt til at forholde os til hvad forskningen siger. At HEALE noget der allerede er gået i stykker kræver en radikal indsats uagtet om det så er i den tilpassede form.

Start med at skrive en liste over fødevarer du føler en vis afhængighed af. Min er fx kaffe, vin og slik. I gamle dage var jeg også afhængig af en ostemad. Når du har overblik over din liste, så skriv til dig selv, hvor meget af disse ting du føler du bliver nødt til at tage med dig i dine nye kostvaner, for at du ikke kører surt i det.

Morgenmad: Start dagen med enten havregrød med nødder og bær ovenpå (se opskrifter nedenfor) eller med en morgenmuffin (se opskrift nedenfor). Derefter forsætter du formiddagen på frugt og grønt i snack form.

Frokost: 1 rugbrød med LEVEposteg,  bønnedeller med salat, eller en buddha bowl. Derefter forsætter du eftermiddagen på frugt og grønt i snack form.

Aftensmad: Spis det du plejer, men spis det på en dessert tallerken i stedet. Derefter forsætter du aftenen på frugt og grønt i snack form.

Hver dag: Spiser du en håndfuld blandede nødder, valnød, hasselnød, mandel, peanuts eller pistacie.

 

Spis gerne mørkt chokolade, men med måde!

Hvis man er vant til at spise meget sukker, kan man godt savne følelsen af et stykke slik i munden. Dine bær smoothie sikrer dig et fint blodsukker, så det er ofte ikke sukker craving som sådan man rammes af, mere savnet efter slik i munden. Spis i moderate mængder dvs under 50 gram og fordel det gerne til de tidspunkter af dagen hvor du plejer at crave slik. Du kan også putte mørkt chokolade i dine muffins. Læs mere her: https://www.naturli.dk/artikel/er-moerk-chokolade-virkelig-sundt/

 

Hvorfor juicer vi ikke?

Grunden til at jeg ikke anbefaler at juice under en detox er fordi man fjerner mange fibre ved at juice. Og vi skal bruge alle de fibre vi kan mestre til at holde os mætte og til at rense kroppen ud. Det er vores fibre der gør en stor del af udrensnings-arbejdet og holder tarmen aktiv og “fit”. Læs mere her: https://highonlife.dk/nyheder/smoothies-der-maetter

Opskrifter

Lad dig inspirere på nedenstående hjemmesider. Det behøver ikke at være kedeligt at spise plantebaseret og det er en myte at det er dyrt. Grønsager og frugt er LANGT billigere end kød, æg og mælkeprodukter. Det handler om at du ikke køber mere ind end du kan spise og at du laver STORE PORTIONER til fryseren.

Morgenmadsmuffins: https://www.englerod.dk/2016/09/morgenmadsmuffins/

Chokolademuffins: https://albertestengaard.dk/sunde-veganske-bananmuffins/

Havregrød: https://iform.dk/sunde-opskrifter/havregroed-er-den-sundeste-fastfood

Leveposteg: http://sofreakingvegan.dk/?p=368

Buddha bowl: https://www.vanloseblues.dk/category/buddha-bowl/

Bønnedeller: https://plantepusherne.dk/styr-paa-dellerne-guide-universalopskrift-veganske-frikadeller/

Dahl: https://miasommer.wordpress.com/2011/09/02/dhal/

Chili sin carne: https://miasommer.wordpress.com/2018/11/26/chili-sin-carne/

Masser af inspiration hos Sanne på facebook fx: https://www.facebook.com/foodofcompassion/

 

Hvorfor din kost er så vigtig i healing af stress og traumer?

Fordi kroppen og især din hjerne har været forgiftet af adrenalin og kortisol! (2)

Nu er du klar til at afgifte dig selv og er i gang med at hele din krop op med de biologiske ubalancer stress og traumerne har forsaget.

Hvis du vil fordybe dig yderligere i kost, kan du læse videre her: https://compassionfokuseretlivsstil.com/category/spis-for-livet-afliv-kostmyterne

 

Gode råd til rejsen.

  • Du kan godt starte med at blive MERE TRÆT, når du pludselig reducerer i raffineret sukker og koffein. Men der går under en uge, så vender det igen.
  • Du skal handle stort ind, gerne i Rema hvor du kan få alt det du skal bruge til de opskrifter jeg har henvist til.
  • Lav store portioner og frys ned, så du kan tage en ny portion i fryseren hver morgen.
  • Sørg for masser af smag i din mad.
  • Køb økologisk der hvor du kan.
  • Lav dine snack for 3 dage ad gangen og gem i beholdere i køleskabet.
  • Går du sukker eller fedt kold, så snup en chokolade muffin.
  • Når du øger dit fiber indtag, så hold øje med om du får væske nok. Minimum 1,5 liter vand hver dag ved siden af Te og/eller kaffe. Hvis du ikke kan undvære sukkerholdige drikke, så minimer det kraftigt.
  • Start på at tage B12 vitaminer og D vitamin, hvis du ikke allerede gør det. Når du spiser 95 procent plantebaseret, så har du kun brug for B12 vitamin, som man tilsætter dyrenes mad. D vitamin er godt om vinteren i danmark. Plantebaseret kost er den mest vitamin og mineral rige kost man kan spise og der er masser af protein i grønsager, så det er bare at læne sig tilbage og “enjoy the ride” mens kroppen langsomt men sikkert reparerer sig selv. Jo flere år du har været syg, jo længere tid tager reparationen. But you can do it ♥

 

Regel nummer 1

 

På The Healing Journey er det FORBUDT at skælde sig selv ud, hvis man ikke følger rådene undervejs. Hvis man “falder i” og spiser/drikker noget der ikke er anbefalet skal man NYDE, det mens man gør det 🙂

Det her skal nemlig ikke blive endnu et præstationsprojekt, hvor man kan fejle og slå sig selv oveni hovedet med at man ikke er perfekt ♥

Regel nummer 1 er den eneste regel der er på Rejsen. Og du skal huske at uanset hvor svært det er, så har du allerede vundet noget ved ganske små forandringer!

 

Kilder

(1) https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2007/Publ2007/CFF/Stress/stress_langvarigstress_almenpraksis,-d-,pdf.ashx

(2) http://www.stressforeningen.dk/hjernen-og-stress/

 

Hvis du ikke allerede har læst optakten til The Healing Journey, så kan du gøre det her: https://compassionfokuseretlivsstil.com/2020/01/26/the-healing-journey-2020/

 

Vegansk-Mad-Pyramide-7

 

Du kan købe denne smukke plantebaserede kostpyramide på http://www.simonholst.dk

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s