Veganer – sådan kommer du i gang.

 

Anmeldelse af Karin Elrøds fine lille bog fra forlaget Heart Planet.

 

Jeg kan simpelthen ikke lade være med at dele min begejstring med jer! Bogen fra den smukke Karin Elrød “Veganer – sådan kommer du i gang” er måske det bedste værktøj du kan gribe til, hvis du står og er PIV NY i det veganske univers, snotforvirret som man jo er, når man pludselig ikke længere vil bidrage til udnyttelsen og drab på dyr.

Da jeg for cirka 2 år siden tog beslutningen om at jeg ville leve efter mine kerneværdi “ikke-skade-princippet” jeg med mand og fem sammenbragte børn, madpakker, frokost, aftensmad – uden at ane hvordan jeg dog skulle kunne servere mere end salat, med noget mere salat ovenpå. Jeg vidste at det ville aldrig kunne komme til at fungere. Jeg ville blive fyret som kone og mor, hvis vi skulle gnaske salat hele dagen lang.

Beslutningen blev taget fordi min krop i laaaang tid havde prøvet at fortælle mig at jeg havde for travlt og jeg var super træt! Som sygeplejerske var min første tanke, at mad jo var first choice medicin, så jeg begyndte at læse mig ind i hvordan man aflaster organerne. Så samtidig med at jeg nærmest lå ned af træthed, tog jeg beslutningen om at revolutionere vores måde at spise på herhjemme. Uden at ane hvordan jeg skulle gøre det, måtte jeg bare smøge ærmerne op, og sætte i gang.

Facebook var et fortryllende hjælpemiddel. I gruppen veganere og vegetarer fik jeg massiv støtte. Til den mere filosofiske del af livsstils omlægningen fandt jeg masser af hjælpsomhed i gruppen vegansk livsfilosofi. Men hvor VILLE jeg ønske at Karin havde skrevet sin bog på daværende tidspunkt, for den ville have være det bedste for mig at have i huset.

Karins bog indeholder stort set alt hvad man har brug for at vide, når man som nysgerrig ny veganer er på vej til at ændre sit liv. Og jeg vil lige sige, at jeg startede med at snyde – for jeg læste nemlig det sidste kapitel først. Kapitlet om Karins egen rejse, hvilket gjorde resten af bogen langt mere personlig. Så jeg kan kun anbefale at starte bagfra 🙂

Selvom jeg har levet som veganer i et rum tid og er kommet over de største indkøbs-hurtler og forbruger-fælder, så indeholder bogen alligevel ny viden, som jeg er utrolig glad for at have. Karin er rigtig god til at få henvist til, hvor hun har sine oplysninger fra, og derved kan man gå ind og få uddybet sine viden yderligere, hvis man ønsker det.

Bogen er inddelt i 14 kapitler, som følgende:

 1. Hvad er en veganer?
 2. Plantekost uden dyr
 3. De etiske argumenter
 4. Miljø og klima
 5. Sundhed på plantekost
 6. Vegansk kost for begyndere
 7. E-numre og mærkninger
 8. Det sociale veganerliv
 9. Filosoffer og ideologier bag veganisme
 10. Veganske dilemmaer
 11. Forfatterens fortælling
 12. Ressourcer
 13. Register
 14. Forfatteren takker

 

Af fortrinligheder i bogen vil jeg (udover Karins læsevenlige sprog) blot nævne, at Karin har valgt at udelade alle grusomme billeder fra dyre-industrien, hun tager fat i det essentielle på den rigtige måde og den rette rækkefølge og hun formår at skrive i et ikke-dømmende sprog. Hun kommer med små hints til hvordan man i omgangen med ikke-veganere kan gebærde sig på en ordentlig måde, og på den måde er hun i mit perspektiv en fantastisk repræsentant for veganismen. Derudover har Karin en baggrund som presse og informationschef indenfor den franske landbrugs fødevareorganisation, og man mærker tydeligt at hun har været med i det “game” der får forbrugerne til at købe varer, hvis indhold og baggrund de ikke kender til. Dette sætter jeg naturligvis ekstra pris på, da jeg selv har passet malkekøer, og meget tidligt i livet oplevede hvordan landbruget gør alt for at dække over og forsvare deres produkters baggrund. Jeg kan godt lide at Karin ikke gør disse aktører til ondskaben selv, for vi ved jo dybest set godt at det handler om dis-connection og forråelse – og ikke ondskab.

Især kapitlet om E-numre og mærkninger har været brugbart for mig, selvom jeg har været i “gamet” et stykke tid. I dette kapitel fik jeg oplysninger som jeg ikke lige er stødt på andensteds.

Vegansk kost for begyndere giver stor inspiration til nye, og da Karin også henviser til veganske bloggere og veganske grupper på Facebook fører hun læseren videre til andre der kan bidrage med inspiration.

Karin er en særdeles aktiv figur i den veganske bevægelse, og jeg er vildt stolt af at have hende som Facebook ven. Hun er ikke den mest højtråbende i Facebook universet, men der er ingen tvivl om at hun nok skal komme på banen, hvis hun mener at netop hendes perspektiv kan hjælpe en ny veganer videre i sin forståelse af enten vegansk filosofi eller vegansk livsstil.

Jeg har primært købt bogen som udlåns materiale til mennesker i mit netværk som er nysgerrig på den veganske livsstil. Og her er bogen glimrende. Men som sagt ville bogen kunne have gjort en stor forskel for mig, da jeg var helt ny ♥♥♥

Jeg kan på det varmeste anbefale ALLE nye og gamle veganere at købe bogen.

PS: Jeg har købt bogen gennem det veganske internet firma Greenos, som jeg synes du også lige skal kigge nærmere på ved lejlighed 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s