Inspiration til at leve sine kerneværdier

I forbindelse med mit kandidatspeciale “Grib livet – nye veje og nye muligheder” slog det mig, at alle deltagerne i mit interventionsstudie havde det til fælles, at der var gået kludder i deres liv. De manglede alle balance mellem det de anså for deres kerneværdier, og den måde de så levede deres liv på. De var alle blevet syge af stress og/eller depression som en konsekvens heraf.

En af deltagerne levede sammen med en velhavende ægtefælle i et kæmpestort ny bygget hus fyldt med dyre design møbler, og hun længtes efter et mere simpelt og stille liv, og et “varmere” hjem med genbrugs- og loppefund. Det tog hende en del år, efter mit interventionsstudie var afsluttet, at få omsat disse kerneværdier til en ny livsstil. Men jeg ved at hun er blevet skilt, flyttet i en lille lejlighed med loppefund – og i dag lever efter sine kerneværdier om et mindre “støjende” liv.

En anden deltager knoklede 24/7 i en større virksomhed, hvor han gennem årene havde fået tiltusket sig et betydeligt ansvarsområde, og længtes efter flere timer sammen med sin familie, som han selv sagde “var det vigtigste i hans liv”. Han synes han var blevet en sur og gnaven ægtefælle og far, og forstod ikke helt hvorfor. En vedvarende stresstilstand, efterfulgt af en dyb depression, fik ham til at gen-etablere sig i livet, med langt færre timer og mindre ansvar på jobbet, en mindre dyr bil, og langt flere timer sammen med sin skønne kone og dejlige sønner.

“Mine” deltager i interventionsstudiet fik mig naturligvis til at blive nysgerrig på, hvilke mekanismer, der kan være årsag til at der skabes ubalancer i vores liv, og hvorfor vi holder op med at leve efter vores kerneværdier, og i stedet kommer til at investere alt for meget tid og energi, i ting der dræner os. Siden har jeg været på jagt efter gode historier med mennesker der passer godt på sig selv, på deres medmennesker og især på Moder Jord og alle hendes skabninger.

I 2012 sad jeg en aften i min sofa og gloede bevidstløst på skærmen, som jeg dengang ofte gjorde – sammen med det øvrige Familien Danmark. Vidste du at vi bruger gennemsnitlig 2 timer og 52 minutter på at glo ind i en fjernsynsskærm dagligt!!! Og samtidig har en stor del af os en oplevelse af at vi har svært ved at nå livet… Hvad Sørensen handler det mon om? Nå, men det må blive til en anden blog 🙂

dyr ser tv

Anyway, netop denne aften så jeg en helt igennem forrygende udsendelse på TV Syd om Rebekka Gadeberg og hendes mand Allan Venzel. Rebekka står bag firmaet Vet Cur, der laver forskellige produkter til dyr. For at gøre en lang historie meget kort, så formår Rebekka, der både er uddannet biolog og farmaceut, at redde både sin katteaidsramte kat og sin lymfekræftramte partner Allan via en kombination af naturens egen opskrift. Dette er jo en stor og fantastisk historie i sig selv, men i forhold til min interesse for compassionfokuseret livsstil er Rebekka og Allan´s historie interessant på helt andre måder. De har nemlig begge fået indrettet sig således i livet, at de hver dag kan stå op og hilse dagen ud fra deres kerneværdier om self-compassion (bla. balance mellem aktivitet og hvile), deres store kærlighed for og interesse i dyr, bæredygtighed og naturens eget skat kammer af medicinske urter og planter.

Se med her: https://www.tvsyd.dk/nyheder/09-07-2012/1930/kaffe-med-kurt-rebekka-Gadeberg

Noget som jeg synes er virkelig imponerende, ud over Rebekka´s lysende intellekt og hjertevarme, er Allan´s beskrivelse af, hvordan han mener at hans valg af livsstil førte direkte til ubalancer i kroppen, som gav plads til at kræften kunne brede sig. Og hvordan han fik et wake-up call, og fik sadlet om, og i dag lever ret principfast efter sine kerneværdier.

Det er ikke så ofte man støder på mennesker, der SÅ konsekvent går direkte efter at gøre et “hjertebarn” her: kærligheden til dyr, til en reelt levevej. Jeg beundrer Allan for at tage 100 procent ansvar for sit helbred, og Rebekka for det store stykke arbejde hun ligger i sin virksomhed Vet Cur, som jeg på det varmeste kan anbefale alle at kigge forbi ♥

Men historien slutter ikke her! For nogle år senere støder jeg på endnu en TV historie med mening i. En historie der også rører mig dybt. På mange måder minder historierne om hinanden, nemlig at M/K finder sit “hjertebarn” og begynder at udleve sine kerneværdier som livsstil.

På den biodynamiske gård, Nørregård på Fyn, bor den biodynamiske landmand Morten Bjerre sammen med sin kone Mette. Udover deres store kærlighed til Moder Jord, og deraf interesse for biodynamisk jordbrug, så udvider de deres “circle of compassion” til at omfatte en række sociale aktiviteter, som knytter menneske og natur sammen. På gården er der beskyttet værksted, bosted for sent-udviklede og integreret vuggestue- og børnehave. Alt sammen har til formål at sikre, at Moder Jord og hendes skabninger behandles med størst mulig respekt og varsomhed. Det der rørte mig, da jeg så udsendelse med Morten og Mette på TV2 er, hvordan de forsøger at forene produktion/indtægtsgivende virksomhed med nænsomhed overfor deres kerneværdier om ikke at misbruge jordens ressourcer. Jeg tror ikke altid, det er lige let at få det til at gå op, men Morten og Mette gør i hvert fald deres yderste, og er en stor inspiration for mig i forhold til at gøre kerneværdier til livsstil ♥

Se med her: https://www.tv2fyn.dk/ugens-hoest/ugens-hoest-biodynamiske-afgroeder

Sidst men ikke mindst, så ramte Søren Ryge´s TV program om “Far, mor og børn” på DR 1 mig lige i hjertekulen. Her taler vi om to voksne der tager det ultimative skridt væk fra vores mainstream thinking om det gode liv, og over i en helt anden måde at gribe livet og forældre-rollen an på. De to akademikere Mikkel og Frida købte Stenbjerglykke på Sydfyn med det formål, at leve så selvforsynende og bæredygtigt som overhovedet muligt. De havde fået børn, fordi de faktisk gerne ville være sammen med dem, og de var ikke bange for at udfordre vores alles tænkning om “den gode barndom”. Mens at Familien Danmark var ved at få kaffen galt i halsen over deres barfodede liv, og børn der voksede op uden børnehave, skolegang og Ipad, sad jeg med tilbageholdt åndedræt og mærkede hjertet svulme af glæde. Ja, jeg tror faktisk jeg måtte trille en tårer, da jeg så hvordan Mikkel kommunikerede med hans (medhjælpende) arbejdshest, mens han varsomt lagde seletøjet på. Og jeg tror faktisk jeg græd ret åbenlyst, fordi jeg blev så rørt over at få lov til at vidne Frida´s hjemmeundervisning af lille Magne og Ylva. Magne på kun 6 år vidste langt mere om planter, jord og dyr end de fleste voksne, som havde siddet pænt og lyttet i skolens biologitimer – og den respekt og ydmyghed både forældre og børn havde til Moder Jord´s goder, gav genklang i noget inde i mig, som jeg kendte som sandheden om livets essens.

Det er tydeligt, at kerneværdier er individuelle, og at man – uagtet hvilke kerneværdier man har – profiterer direkte med livsglæde i overmål, hvis man går efter at udleve dem. Her er en familie, der stort set intet ejer af mainstream værdi, og alligevel føler at de har ALT hvad de kunne ønske sig ♥

Se med her: https://www.dr.dk/levnu/boern/familie-udfordrer-det-moderne-samfund-vi-gaar-med-bare-taeer-fordi-vi-har-lyst

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s