Underholdningsdyr – har du også været der?

doplhinEn af de mest rædselsfulde oplevelser jeg nogensinde har haft, var at jeg betalte for at min datter og jeg kunne svømme med frie delfiner i en bugt. Da vi kom til området fik vi at vide, at delfinerne var blevet syge og derfor kommet i bassin. Jeg spurgte bekymret om de så havde overskud til besøg fra os, og “ja da… selvfølgelig”. Mit hjerte blev nærmest knust da jeg så dem ligge triste hen i bassinet, lagt væk fra det liv der oprindelig var deres. I dette blog indlæg vil jeg forklare lidt om hvordan de forskellige underholdningsdyr lever, og hvorfor vi straks må stoppe med at bidrage til undertrykkelse og tortur.

Følgende tekst er fra World Animal Protection.

Selv vilde dyr, der er avlet og født i fangenskab, har stadig alle deres vilde instinkter intakte. De er ikke blevet domesticerede – i modsætning til hvad mange udbydere af underholdning med vilde dyr påstår.

Dyrene har ikke plads nok til at bevæge sig på, sociale flokdyr holdes ofte lænket og isoleret, mens dyr, der i naturen lever alene, tvinges til at være tæt på artsfæller. Arter, der i naturen aldrig ville være i nærkontakt, tvinges ofte til at leve side om side. Mange af de dyr, der bruges i underholdning, er meget intelligente og har komplekse sociale behov, som de ikke kan få opfyldt i fangenskab. Det gør dem stressede, syge og giver dem psykiske lidelser.

Mange turister opsøger underholdning med vilde dyr, fordi de er dyre elskere og ønsker at opleve de eksotiske dyr på tæt hold. De ved typisk ikke at de bidrager til udnyttelse og mishandling af dyr, fx:

  • Elefantunger bliver indfanget fra naturen og knækket psykisk. De bliver isoleret, sultet og tæsket. Elefanttrænerne bruger stokke med skarpe kroge til at kontrollere elefanterne, når de bærer rundt på turister eller optræder i shows.
  • Tigerunger tages fra deres mødre og får ofte hevet tænder og kløer ud. Voksne tigre bliver slået for at få dem til at lystre, og når de ikke vises frem for turister, sidder de typisk i små, trange bure.
  • Løveunger fjernes fra deres mødre og er i menneskehænder dagen lang. Det er ekstremt stressende for dem. Voksne løver mishandles for at få dem til at være så føjelige, at turister kan gå ture med dem
  • Makakaber tvinges til at stå på to ben, ved at ejeren trækker hårdt op i deres stramme kædehalsbånd. De bliver tæsket, indtil de lærer at holde rekvisitter og have tøj på.
  • Delfiner, spækhuggere og søløver lever i klorfyldte bassiner, som langt fra kan leve op til de tusindvis af kilometer åbent hav, de boltrer sig på i naturen. Mange bliver syge og dør efter kort tid i fangenskab.

Underholdning med vilde dyr frarøver naturen for mange tusinde dyr hvert år og har – i modsætning til hvad mange turister tror – sjældent en kulturel oprindelse. Aktiviteterne er typisk opstået som en måde til at tjene penge på turister. Og uanset hvilken oprindelse aktiviteten har, er mishandling af dyr ikke en acceptabel måde at tjene penge på.

https://www.worldanimalprotection.dk/

Selv herhjemme har vi skal forhold i zoologiske haver som er laaangt fra dyrenes naturlige habitus, og danskerne har for vane og tage en “hyggelig familietur” ud til disse steder uden at tænke over at de derved bidrager til at de zoologiske haver kan indkøbe nye dyr. Og at folk fx kan tro, at cirkus kunstner er noget vilde dyr har lært via belønning, er helt utroligt naivt.

Meeeennnn …. vi har jo udrydningstruede arter der er behov for beskyttelse… Ja, det er sandt, men spørgsmålet er om disse arter synes det er fantastisk at blive gloet på dagligt af andre earthlings? Vi bliver nødt til at spørge os selv, hvad vi har gang i?  Vi taler hele tiden om humane forhold for dyrene og humane aflivninger, men er vi virkelig den bedste udgave af HUMAN der findes?

Heldigvis er der efterhånden sat massivt ind overfor vilde dyr i cirkus. Men det har krævet et vedvarende pres fra dyrevelfærdsorganisationer, at få politisk opbakning til at frigive disse dyr til bedre forhold fx: https://www.dr.dk/ligetil/staten-koeber-cirkuselefanter-11-millioner-kroner.

Vi kan sagtens finde på hygge sammen med vores børn, hvor de kan komme tættere på dyr uden at det koster dyrene noget som helst. Følg disse råd for dyrevenlig ferie og fritidshygge 🙂

1. Oplev vilde dyr i naturen

I naturområder og nationalparker på land eller i vand er der ofte gode muligheder for at se dyrene i deres naturlige omgivelser. Hvis man vælger en bæredygtig og ansvarlig udbyder, kan man være med til at støtte beskyttelsen af vilde dyr i naturen.

2. Se ikke vilde dyr optræde

Køb ikke billet til delfinarier eller andre attraktioner, hvor vilde dyr optræder. Vær opmærksom på, at der kan være underholdning med vilde dyr inkluderet i arrangerede udflugter. Spørg, før du køber.

3. Betal ikke for at se dyremishandling

Køb ikke billet til underholdning, hvor dyr optræder. Det gælder ikke kun arrangementer med vilde dyr, men blandt andet også tyrefægtning, hane- og hundekampe.

4. Betal aldrig for at få taget billeder med vilde dyr

Mange vilde dyr i fangenskab er blevet fjernet fra naturen, og deres mødre er ofte blevet dræbt under tilfangetagelsen. Ofte får dyrene fjernet tænder og bliver bedøvet, så de nemmere kan omgås mennesker.

5. Overvej det grundigt, før du besøger zoologiske haver

I mange zoologiske haver verden over prioriteres dyrenes behov i alt for lav grad. De lever for eksempel i for små bure med for dårlige muligheder for at følge deres naturlige adfærd, og de betalende gæster kan komme alt for tæt på dyrene til, hvad der er behageligt for dyrene. Zoologiske haver med en seriøs interesse i artsbevarelse bør have dyrevenlige avlsprogrammer med henblik på at bevare dyrearterne.

6. Rid ikke på dyr

Vilde dyr, som f.eks. elefanter, bliver indfanget i naturen for at kunne bruges som ridedyr for turister. Før de rider eller lærer tricks, bliver elefanter mentalt ”knækket” under store fysiske og psykiske lidelser. De er typisk lænket det meste af dagen og får ikke den pleje, elefanter skal have. Hvis du vil på ridetur på dromedar eller hest eller på tur i en trækvogn, så undersøg først, hvordan dyrene reelt set har det i deres job, så bestemmer du dig nok om.

8. Køb ikke souvenirs fra vilde dyr

Souvenirs, der stammer fra vilde dyr, er for eksempel pels, elfenben og tænder. Dyrene er måske truede, eller de kan være opdrættet under mangelfulde forhold.

9. Undgå mad fra mishandlede eller truede dyr

Undgå madvarer fra dyr, der er blevet slagtet på inhuman vis – for eksempel foie gras fra tvangsfodrede gæs, hajfinnesuppe eller ’bushmeat’. I det hele taget kan man sagtens spise sig mæt indenfor de forskellige traditionelle køkkener, og bede restauranten om at servere retten uden kød i.

10. Klag lokalt

Hvis du overværer mishandling af dyr på en rejse, er det en god ide at optage eller fotografere, hvad du ser. Fotografier og videooptagelser er uvurderlige beviser, men betal aldrig andre for at lave optagelserne. Samtidig er det vigtigt, at du protesterer lokalt. Informér dit rejsebureau, dit hotel, det lokale turistkontor eller evt. en dyreværnsorganisation.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s