I am … Earthling & Vegan … because…

Jeg har altid haft et stort hjerte for dyr. Jeg har altid følt mig meget forenet med de kæledyr jeg er vokset op med og har haft en naturlig omsorg og respekt for det vilde dyreliv omkring mig. Men det var først da jeg kom til at arbejde med malkekøer, at det for alvor gik op for mig, at fx køer er PRÆCIS som os! De følte sorg, når man tog deres kalve fra dem. De kaldte desperat og kunne blive aggressive i afmagt. Jeg så at køerne “holdte med hinanden” og skabte “Yndlings veninder og venner” ude på marken. Det var en kæmpe øjenåbner for mig at arbejde med et af de mest producerede industridyr i verden, og opdage … hvor ens vi var. Vi er alle EARTHLINGS!

Alligevel skulle der går mange år før jeg tog det afgørende skridt og tog moralsk afstand på HANDLEPLANET i forhold til at bidrage til udnyttelse og drab på andre følende væsener der lever i fangeskab i en kæmpe industri.

Mange mennesker tror at vegansime er en kost form! Men det er ikke rigtigt. Veganisme er en filosofi og livspraksis der udelukker anvendelsen af animalske fødevarer og biprodukter, da der tages afstand fra udnyttelse af dyr til føde, tøj og andre formål.

“Veganism is a way of living which seeks to exclude, as far as is possible and practicable, all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose”.  The Vegan Society

Livspraksis handler altså om I VIDEST MULIG OMFANG af undgå udnyttelse og drab på dyr, og det er således op til den enkelte veganer at finde ud af, hvad der individuelt er praktisk muligt.

Nogle mennesker kalder sig kost-veganere, fordi de udelukkende spiser plantebaseret, men ikke nødvendigvis afstår fra at bruge læder, silke og andre produkter fra dyr. Men i virkeligheden er veganisme et udtryk for at man afstår sig fra – i videst mulig omfang – slet ikke at indgå i udnyttelsen af dyr.

Det vigtigste er MEDFØLELSEN, som man bringer i spil, ud fra det videns-niveau man nu engang har. Og at man gør det så godt man kan, måske endda i faser, hvor man langsomt over tid udfaser de animalske fødevarer. Og at man f.eks bruger sine lædersko helt op, og efterfølgende kun køber sko uden animalske ingredienser.

Men faktisk startede min AKTIVISME på dyrenes vegne allerede i slutningen af 1980erne, da det gik op for mig, at vi testede stort set alt i vores husholdning på dyr. At dyr ikke kun blev brugt til grusomme medicinske forsøg i forhåbningen om at hjælpe mennesker, men at millionvis af dyr dagligt led, fordi vi skulle have shampoo i vores hår og neglelak på vores fingre.

I løbet af min gymnasietid var jeg involveret i både Greenpeace og i Forsøgsdyrenes Værn. Først mange år senere mødte jeg mennesker på Facebook, som så dyr på lige fod med mig, og jeg opdagede filmene: Mød dit kød, Earthlings, Cowspirazy, Live and let live, Vegucated, What the health, Forks over knives, Food Choices, Food.inc, Dominion og Before the flood.

Så lad os starte med at løfte sløret for, hvordan vores fælles Earthlings behandles i forsøgs-industrien:

 

Forsøgsdyrene, dem som ingen passer på.

I mine unge år gik jeg rigtig meget op i forsøgsdyrenes vilkår. Jeg var med i foreninger og holdte oplæg og happenings på mit gymnasium og andre steder. Det tætteste jeg kom på at være rigtig AKTIVIST. Men bevidstløsheden tog over og jeg købte ukritisk de produkter til pleje og husholdning som jeg fandt bedst. I dette blogindlæg forklarer jeg lidt om hvad du kan gøre, hvis du gerne vil vise forsøgsdyrene mere compassion – og du kan rent faktisk gøre en kæmpe forskel, når du køber ind 🙂

Der er et stabilt antal brugte forsøgsdyr i Danmark årligt på omkring 350.000 individer.

Cirka 220.000 af dem bliver brugt til forskning i sygdomme hos mennesker, mens resten bliver brugt til undervisning, forskning i dyrs sygdomme og lægemiddel forskning.

Foruden de 350.000 forsøgsdyr bliver der brugt cirka lige så mange til avl og organudtagning, men disse indgår ikke i statistikken selvom de også bliver brugt til forskning.

På verdensplan er tallet cirka 100-200 millioner forsøgsdyr og det værste er, at langt de fleste af disse liv bliver misbrugt og taget, fordi vi nægter at koordinere indsatsen, men hellere vil konkurrer om hvor dygtige forskere vi er i hver vores eksplicitte lande.

 

De fleste dyr (ca. 50 procent) bliver brug på hjerneforskning, det vil sige for at blive klogere på hjernesygdomme, herunder også hvordan forskellige naturlige og kemiske stoffer påvirker hjernen.

I cancer forskningen bruges alene 8-9 procent af forsøgsdyrene, en stor del af dem indenfor rygerelaterede lungesygdomme.

Og forskning i hjerte- og karsygdomme trækker 2-3 procent af dyrene.

Sørgeligt nok bruger vi masser af dyr på at teste cigaretter, euforiserende stoffer, skydningsforsøg, genmanipulation og til kosmetiske forsøg.

 

3716a798a6c2f8d4de604ca3f7536f2b--animal-testing-the-human-body

Disse tal afspejler sådan cirka også hvad andre lande procentuelt anvender deres dyr til.
Der bruges mange forskellige dyr i forsøg, men 90 procent er stadig mus og rotter. Mus og rotter er billige at holde og avle, og man ved en masse om deres biologi. Man kan undre sig over det store antal mus og rotter i forsøg, taget i betragtning at forskning allerede for mange år siden, har vist, at det ikke medfører særligt sikre data (Kilde: forsoegsdyrenes-vaern.dk/forsog-pa-dyr/den-blinde-tro-pa-dyremodeller/ )

Anvendelse af katte og hunde er på tilbagegang som forsøgsdyr til forskning i menneskets sygdomme, og her har man erstattet med grise. Der er netop nu fokus på grisens ligheder med menneskes organer.

 

Man kan spørge sig selv, om vi kan undgå brug af forsøgsdyr?

Som sygeplejerske vil jeg sige NEJ, det har lange udsigter til at blive realistisk. Men det er noget forbandet svineri, at der skal et helt EKSTREMT antal dyr til forskning, fordi vi vil konkurrere i forskning. Jeg har siden 80erne haft den holdning, at vi skal lave et internationalt forskningscenter, hvor resultaterne er under international styring og kontrol – og GRATIS for alle virksomheder. Man kunne uden problemer lave forskellige centre rundt omkring i verden, hvor man specialiserede sig indenfor forskellige grene af forskningen.

 

Det er fuldstændig uhyrligt, at så mange dyr skal lide, fordi vi vil konkurrere med hinanden.

 

Vi har efterhånden udviklet så mange testmetoder der ikke inkluderer dyr, at der bør laves en ny række retningslinjer på, hvilke forsøg der ikke længere må anvendes dyr til (Kilde: forsoegsdyrenes-vaern.dk/dyrefri-metoder/stottede-projekter/ ) Uanset hvad, så er der intet der retfærdiggør brug af forsøgsdyr.

 

Hvis du ligesom mig, gerne vil have stoppet denne galskab, så er det faktisk det letteste sted at stoppe ved dig selv. Nemlig ved at du som forbruger er bevidst, varsom og opmærksom på hvilke plejeprodukter, husholdningsmidler og medicinske præparater du anvender.

 

Du kan læse meget mere om hvordan du kan leve dyrevenligt på:

Facebook gruppen – Ikke testet på dyr: https://www.facebook.com/groups/620262138138477/

https://anima.dk/

forsoegsdyrenes-vaern.dk/

http://www.crueltyfreeinternational.org/why-we-do-it/arguments-against-animal-testing

https://www.peta.org/blog/top-five-reasons-stop-animal-testing/

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s